歡迎光臨, 訪客. 請先 登入註冊一個帳號.

請輸入帳號, 密碼以及預計登入時間

進階搜尋

64,558 文章 在 7,774 主題- 由 4,199 會員 - 最新註冊會員: catrina

十月 31, 2014, 07:07:04 pm
頁: [1]
列印
作者 主題: 有關檀香淨化  (閱讀 6900 次)
0 會員 以及 1 訪客 正在閱讀本篇主題.
peterpen
水晶新手
*

« 於: 二月 05, 2005, 02:45:59 am »

請問用香燭舖買既檀香得唔得呢??(三角錐體, 唔係好似拜神果D)

謝謝!
已記錄
小蕃茄
黃水晶會員

« 回覆文章 #1 於: 二月 05, 2005, 03:12:06 am »

唔清楚...
不過你試下係果到買d檀香木丫
唔係太貴
我覺得幾好
已記錄

隻顜O人盡碰到~好的運氣我怕我真的欠運~
遇著的都別離~未曾遺忘是你買~水晶給我~
帶上了增加我幅氣沒有太多~
扼不碎的晶石纏在心中~這掛念會有多重?
自信帶水晶真會轉運~
忘掉最重要~帶眼識人~就怪我這副命~
避不過壞人~永沒法吸取教訓......
amazingla
水晶新手
*

« 回覆文章 #2 於: 二月 05, 2005, 05:01:33 am »

引用自: "peterpen"
請問用香燭舖買既檀香得唔得呢??(三角錐體, 唔係好似拜神果D)

謝謝!

香港都有好多檀香品種,可以介紹俾你。
已記錄
Sears
Administrator
鑽石會員

8Gems 網主

個人網站
« 回覆文章 #3 於: 二月 05, 2005, 09:17:14 am »

謝謝!

最好係無添加其他物質果d, 市面上的檀香大多加有其他物質.
已記錄

8Gems 網主
peterpen
水晶新手
*

« 回覆文章 #4 於: 二月 05, 2005, 10:22:59 am »

引用自: "amazingla"

謝謝!

thanks, 咁香港可以買邊D?
已記錄
pigpig111
水晶新手
*

« 回覆文章 #5 於: 一月 09, 2006, 06:31:28 am »

邊d香好呀~
係點樣ge呢???
叫咩名同幾$嫁???
thx~
已記錄
龍宮寶藏
紫水晶會員

« 回覆文章 #6 於: 三月 07, 2006, 10:56:31 am »

引用自: "amazingla"

謝謝!

thanks, 咁香港可以買邊D?

如果你識点样燒檀香木同檀香粉就最fit la....
第一,預備銅質香爐一個
二,梧桐葉燒成嘅葉灰一包(在賣檀香木的鋪頭有)叫梧桐葉灰
三,檀香木(最好選印度貢檀or老山檀)因油質豐富D
四,檀香粉
先將梧桐葉灰鋪在香爐內底大概係1吋多D.,然後在灰中間用小茶匙做一小洞,再放1-2茶匙檀香粉填滿小洞內,將檀香木破成一支木快子般的粗幼.,(你可在買檀香木時選一些己破好包裝的).
最重要首先預備一種無香骨的香支,叫(玉香),先將玉香弄斷成每段大概2cm長....
可弄多一点以備日後燃点香粉時用.
取一支2cm的玉香先点著它,然後放到炉中的香粉上(注意不是插在香粉上.,而是讓它橫卧好了.在粉中心插入檀香木...檀香粉便会慢慢燃燒...最後熱力便会逼到檀香木中的香油散發出來.,當你看到那支木的底部燒黑了,便要把它按下深一点,如是者整支檀香木差不多燒完再加另一支新的入去.,其實如時間掌握得好便不須加香粉.,秘訣是當香粉差不多被完全燃燒完之前,把梧桐葉灰圍着堆向燃燒中的香粉(注意不是覆蓋著香粉)不然就会弄熄它!這样做会把熱力集中在中間.而不須常常加香粉.
再者如想講究d可用沉香木!
 :oops:
已記錄
=~=
白晶簇會員

« 回覆文章 #7 於: 三月 07, 2006, 11:14:50 am »

引用自: "龍宮寶藏"
再者如想講究d可用沉香木!
 :oops:

講開沉香木,我連老沉香係點味都未聞過,有d慚愧  :oops:
受保護植物 =="
已記錄
熱情花
白晶簇會員

« 回覆文章 #8 於: 三月 07, 2006, 11:20:31 am »

=~=哥如果你想聞吓老沉香既話
留意吓D大佛堂囉 :laugh:

不過老沉香真係貴得好恐怖
已記錄
=~=
白晶簇會員

« 回覆文章 #9 於: 三月 07, 2006, 11:35:03 am »

引用自: "熱情花"

一講開木......
記得有次同個tarot師食飯,
夜麻麻見佢串木珠係.........發...光....架~~ =="
之後問佢係咪紫壇.
原來係人地送..... 妒忌~~~
已記錄
龍宮寶藏
紫水晶會員

« 回覆文章 #10 於: 三月 08, 2006, 06:27:24 am »

引用自: "熱情花"

家陣出面d沉香木最平$1xx@兩/再上係$140/$180/$250/$300/再上係最靚越南沉$500
再上係(伽南沉)@兩$5xxx(因為係差不多絕種....所以) :?
已記錄
龍宮寶藏
紫水晶會員

« 回覆文章 #11 於: 三月 08, 2006, 06:55:47 am »

今日啱啱買咗D$3xx@兩嘅越南沉.,但本身重有d上次買$1xx@兩嘅會安沉喺度....又唔想再用,(因為佢同$3xx@两嘅越南沉嘅味差好遠!又唔想擺喺到無用.,......唔知边位有興趣呢?(免費送出) :oops:
已記錄
頁: [1]
列印
前往: