歡迎光臨, 訪客. 請先 登入註冊一個帳號.

請輸入帳號, 密碼以及預計登入時間

進階搜尋

64,558 文章 在 7,774 主題- 由 4,199 會員 - 最新註冊會員: catrina

九月 23, 2014, 04:31:07 am
頁: [1]
列印
作者 主題: 焦糖雞蛋布丁  (閱讀 15781 次)
0 會員 以及 2 訪客 正在閱讀本篇主題.
愛上魔法& 水晶
金髮晶會員

« 於: 七月 01, 2005, 01:05:43 pm »

加埋焦糖一齊食, 真係正到飛起 ! !
簡直係我近排o既新歡 !
因為又材料簡單又易整.

焦糖布丁
容量125 ml布丁模6個
焦糖液
砂糖                      100 g
水                        2 湯匙   
熱開水                     40 ml

布丁液
牛奶                      400 g
香草莢                    1 / 4個   
砂糖                       80 g
全蛋                       4個

1. 製作焦糖液。砂糖加水開中火煮沸,焦至深褐色就加熱水,搖晃鍋子來混合,趁熱倒入布丁模中放涼。

2. 牛奶與香草莢(取出豆子)、1 / 3量砂糖一同加熱,至糖溶化。

3. 牛奶加熱期間,蛋加入剩餘砂糖打出泡沫,注意別破壞蛋的黏性。

4. 牛奶在鍋中的邊緣起泡後就離火,取出香草莢,倒入蛋液中攪拌,注意別   攪至起泡。

5. 布丁液過濾後倒入模中。

6. 布丁模放於焗盤中,注入80℃熱水(將沸騰前冒小泡的熱水),入焗爐以   150 -160℃蒸焗30分鐘。
已記錄

color=red]為理想而讀書,[/color]為讀書而努力,
努力得累了?先吃件蛋糕吧!
冰之妖精
Global Moderator
鑽石會員

300+1

« 回覆文章 #1 於: 七月 01, 2005, 03:19:42 pm »

真係好有水準~ :good: :good:
已記錄

Right click and select "View Image" to view full size of the photo.
愛上魔法& 水晶
金髮晶會員

« 回覆文章 #2 於: 七月 01, 2005, 10:59:24 pm »

過獎過獎 ! :redface:  :redface:
妖精你都試下丫~
可能你都會愛上架~

我呢個版本係用4隻全蛋, 冇咁浪費.
之前我整o既係用2隻全蛋加4隻蛋黃, 剩左o既蛋白都唔知做乜好, 好徙.
同埋唔知點解, 用蛋黃o既版本, 焗極都有火山窿, 好醜樣.
但係呢個就唔會.
已記錄

color=red]為理想而讀書,[/color]為讀書而努力,
熱情花
白晶簇會員

« 回覆文章 #3 於: 七月 02, 2005, 01:22:34 am »

wow~ 我好鍾意雞蛋布丁咖!
易係易整,不過好食既唔係咁易搵
去過好多間甜品鋪試過都唔得,係有一次係多倫多一間法國餐廳試過覺得超好食咋~

記得以前Pizza Hut有雞蛋布丁,又係好好食咖!
而家仲有冇?
已記錄
愛上魔法& 水晶
金髮晶會員

« 回覆文章 #4 於: 七月 02, 2005, 11:12:57 am »

我都記得Pizza Hut 有, 不過已經係5年前o既事lu~
好似都幾好食, 不過就冇乜蛋味(我依稀記得), 同埋冇乜焦糖液.
雞蛋布丁係要同焦糖伴食至最正~
已記錄

頁: [1]
列印
前往: